ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Οι ολοένα και περισσότερο κλιμακούμενες συγκρούσεις ανά τον κόσμο τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει την ανθρωπότητα μπροστά σε μία γενικευμένη και ιστορική για την εποχή μας παγκόσμια κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Χιλιάδες νεκροί, τυφλά χτυπήματα σε νοσοκομεία και πανεπιστήμια, εκατομμύρια εκτοπισμένοι, εξόριστοι και αποκλεισμένοι, υποσιτισμός, φτώχεια και υγειονομική κρίση είναι ο μερικός απολογισμός μίας ατελείωτης τραγωδίας ενός κόσμου που παραπαίει και το αποτέλεσμα μίας τυφλής και ισοπεδωτικής βίας. Συρία, Υεμένη, Γάζα, Αφγανιστάν, Μάλι, Κεντρική Αφρική, Λιβύη είναι κάποιες από τις περιοχές που τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται διαρκώς τη στιγμή που το Διεθνές Δίκαιο καταστρατηγείται και κανένα ψήφισμα δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν ασπίδα μπροστά σε αυτήν την πρωτοφανή καταστροφή. Για τους Γιατρούς τους Κόσμου η υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι αδιαπραγμάτευτη. Το 2018, μέσα από μία σειρά παρεμβάσεων και καλεσμάτων -υπό το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας- οι Γιατροί του Κόσμου συνέχισαν τον αγώνα τους απαιτώντας πολιτικές λύσεις ώστε να δοθεί ένα τέλος στη συνεχιζόμενη βία που πλήττει την ανθρωπότητα και να μπορέσουν οι λαοί ανά τον κόσμο να ζήσουν ειρηνικά και με αξιοπρέπεια.

Τον περασμένο Δεκέμβριο οι Γιατροί του Κόσμου συνυπέγραψαν την κοινή δήλωση διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων χαιρετίζοντας τις πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών της κυβέρνησης της Υεμένης και ανταρτών Χούθι στη Σουηδία, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, σαν την ελπίδα για ένα πρώτο βήμα μίας ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ των αντιμαχόμενων δυνάμεων. Παράλληλα, με τη συμπλήρωση 7 χρόνων πολέμου στη Συρία το 2018 και με περισσότερους από 350.000 ταυτοποιημένους θανάτους, οι Γιατροί του Κόσμου μαζί με άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, απηύθυναν έκκληση προς τα Ηνωμένα Έθνη για άμεση πολιτική λύση και τερματισμό των εχθροπραξιών. Ταυτόχρονα καταδίκασαν ανοιχτά τις παράπλευρες απώλειες αμάχων και απαίτησαν την ελεύθερη πρόσβαση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις βομβαρδισμένες περιοχές και την τήρηση της ανθρωπιστικής ανακωχής για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων αναγκών υγείας του άμαχου πληθυσμού. Τον Μάιο του 2018, οι Γιατροί του Κόσμου συνυπέγραψαν κοινή δήλωση καταδικάζοντας τη χρήση βίας του Ισραηλινού στρατού εναντίον παλαιστινίων στη Γάζα που κόστισε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων και άφησε πίσω της χιλιάδες τραυματίες. Ήταν το αποκορύφωμα μίας παρατεταμένης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει αποφέρει σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας. Επίσης, κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή του ψηφίσματος 2018/2663 (RSP) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο ζητεί την άμεση και άνευ όρων διακοπή του αποκλεισμού και του κλεισίματος της Λωρίδας της Γάζας.

Με τις πολεμικές συρράξεις να κλιμακώνονται και την Ελλάδα στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης ως μία από τις βασικές πύλες εισόδου στην Ευρώπη, οι Γιατροί του Κόσμου, τον Μάρτιο του 2018, επισήμαναν τις δραματικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας στις συνθήκες ζωής και κράτησης - και κατ’ επέκταση της υγείας- των μεταναστών και προσφύγων. Με αφορμή τη συμπλήρωση 2 ετών από την σύναψη αυτής της συμφωνίας, παρουσίασαν μέσα από μία σειρά στοιχείων και αναφορών τις ανακρίβειες και τους μύθους γύρω από τους οποίους χτίστηκε το αφήγημα της υποτιθέμενης επιτυχίας και αναγκαιότητάς της. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και ουσιαστικής αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, τον Σεπτέμβριο του 2018, μαζί με άλλες 18 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, οι Γιατροί του Κόσμου απαίτησαν από τις Αρχές βιώσιμες λύσεις για την αποσυμφόρηση των νησιών και την άμεση βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των προσφύγων. Παράλληλα επισήμαναν τις ντροπιαστικές συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων ανθρώπων και την καταπάτηση των βασικών τους δικαιωμάτων.

Τη στιγμή που φαρμακευτικές εταιρείες χρησιμοποιούν με αθέμιτο τρόπο διατάξεις της νομοθεσίας περί πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας διατηρώντας υψηλές τιμές σε κρίσιμα φάρμακα, οι Γιατροί του Κόσμου συνεχίζουν τον αγώνα τους για την ενίσχυση της Υγείας έναντι των φαρμακευτικών μονοπωλίων. Το Δεκέμβριο του 2018 κατέθεσαν μαζί με άλλες 5 οργανώσεις προσφυγή κατά της απόφασης του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ευρεσιτεχνίας που υποστηρίζει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Αμερικανικής Φαρμακευτικής Εταιρειας Gilead Science για το βασικό φάρμακο κατά της Ηπατίτιδας C, το sofosbuvir. Η απόφαση αυτή επιτρέπει στην εταιρεία να χρεώνει υπερβολικές τιμές για το φάρμακο. Παρά τα επιχειρήματα που εξέφρασαν οι οργανώσεις, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας αποφάσισε να διατηρήσει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Gilead, καθιστώντας έτσι αδύνατη την παραγωγή ή πώληση προσιτών γενικών εκδοχών του φαρμάκου στην Ευρώπη. Η προσφυγή στοχεύει στην εξασφάλιση φθηνότερων φαρμάκων και κατ’ επέκταση στην πρόσβαση στη θεραπεία για όλους όσους έχουν ανάγκη, θέτοντας τέλος στην εκμετάλλευση των φαρμακευτικών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Οι Γιατροί του Κόσμου στο πλαίσιο της έμφασης που δίνουν στον τομέα της Περιβαλλοντικής Υγείας ως άμεσα συνδεδεμένη με τη σωματική, ψυχική και κοινωνική ευημερία του ατόμου, αναλαμβάνουν δράση για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διεκδίκηση ενός πιο καθαρού πλανήτη. Το 2018 συνυπέγραψαν κοινή επιστολή, μαζί με άλλoυς 33 φορείς και ΜΚΟ προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, απαιτώντας τη διαμόρφωση περιβαλλοντικών πολιτικών και μέτρων που θα στοχεύουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των ολέθριων συνεπειών της.