harmreduction harmreduction harmreduction

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ

Ανταποκρινόμενοι, άμεσα, στις ανάγκες που προέκυψαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου του 2018 στην Ανατολική Αττική, οι Γιατροί του Κόσμου συνέστησαν ιατρικό-ψυχοκοινωνικό κλιμάκιο, το οποίο έφτασε στην περιοχή για εκτίμηση της κατάστασης το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας. Από την επομένη συστάθηκε ολοκληρωμένη αποστολή με εθελοντές της οργάνωσης η οποία απαρτιζόταν από ιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, διοικητικούς και οδηγούς.

Κατά το πρώτο χρονικό διάστημα σκοπός της αποστολής ήταν η άμεση ανακούφιση των πληγέντων μέσω της παροχής ιατρικής φροντίδας, φαρμακευτικής περίθαλψης και πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας (PFA). Στη συνέχεια, μετά τη παρέλευση της οξείας φάσης, δόθηκε βάση στη ψυχοκοινωνική παρέμβαση καθώς, όπως ήταν λογικό, οι ανάγκες σε αυτόν τον τομέα της υγείας παρέμεναν αυξημένες. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση περιστατικών διαχείρισης πένθους, διαταραχής μετατραυματικού στρες, κατάθλιψης, κρίσεων πανικού, σωματοποίησης συμπτωμάτων κ.α. Παράλληλα οργανώθηκαν ομαδικές συνεδρίες θεραπείας και ψυχοεκπαίδευσης ενώ διενεργήθηκαν και κατ’ οίκον επισκέψεις σε πληγέντες, όταν αυτό κρίθηκε απαραίτητο.

Οι Γιατροί του Κόσμου είχαν καθημερινή παρουσία και συμμετοχή στα συντονιστικά όργανα των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνα-Νέα Μάκρης, για τη διαχείριση της κρίσης.